2018.10.17. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Nem mindegy, hogy mivel játszik a gyerek

Nagy szerepe van a jól megválasztott játéknak a gyerek készségeinek kialakulásában, így érdemes fejlettségi szintjének megfelelőt keresni.

Családi Lap
2015.09.30  14:19   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Izomkontroll, halló- és érzékelő, valamint egyensúlyozó képesség - és még lehetne folytatni a gyerekek első éveiben kifejlődő képességek és készségek listáját. Bizonyos játékokkal a szülők is elősegíthetik a kicsik megfelelő fejlődését.
A babák az első 12 hónapban változnak és fejlődnek, mind mozgásban, mind értelemben a leggyorsabban. A csecsemők számára érdemes kiságyra, babakocsira rögzíthető, minél színesebb, kontrasztosabb játékokat beszerezni. A babák mindössze 20-30 centiméternyi távolságból tudják elég jól megfigyelni az egyes tárgyakat, így a játékokat közel kell elhelyezni hozzájuk.


Többnyire fél éves kor körül kezdődik a fogzás. Ilyenkor a hűthető vagy textilből, esetleg szilikonból készült rágókák nagyon praktikusak, ráadásul a baba fájdalmát is enyhítik.

Menni, szaladni, építeni, rombolni és újra összerakni - ezek az elfoglaltságok az 1 és 3 éves kor közötti kisgyerekek kedvenc elfoglaltságai. Kiváltképp élvezik emellett a felnőttek utánzását, a mászást és a gyurmázást. Az ilyen játékok nem csupán remek szórakozást nyújtanak, hanem az egyensúlyozó, a motoros készségek, valamint a logikai gondolkodás és a kreativitás fejlesztésében is jó szolgálatot tesznek.

Ahogyan nő a gyerek, úgy lesz egyre nagyobb igénye a különböző mozgásformákra. Az óvodás korúak többsége szívesen kezd sportolni, így a kétkerekű biciklik, rollerek jó választást jelentenek ebben az időszakban. Az óvódások szeretik a szerepjátékokat, a játékbabák segítségével gyakorolhatják a különböző a társadalmi szerepeket. A LEGO és az ahhoz hasonló építőjátékok a koncentrációs képesség fejlődésében segítenek.


Az óvodáskor végén elkezd kialakulni a kötelességtudat, ami az iskolaéretté válás egyik fő feltétele. A REGIO JÁTÉK munkatársainak tapasztalatai szerint az iskolás gyermekeknek már határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen játékokkal szeretnének játszani, így ajánlott megkérdezni őket. A gyerekek érdeklődését ebben a korban a szülők a környezet alakításával tudják befolyásolni, ezért fontos például, hogy milyen tévézési szokásokat alakítanak ki, és milyen mozifilmek megnézést engedélyezik.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás