2018.09.21. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A gyomorégés rákot okozhat

Új kutatások szerint gyakori gyomorégés akár 79 százalékkal növelheti a torok- és a hangszáldaganatok kialakulásának esélyét.

2013.09.04  14:51   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Új kutatások szerint gyakori gyomorégés akár 79 százalékkal növelheti a torok- és a hangszáldaganatok kialakulásának esélyét. Dr. Mármarosi István gasztroenterológus főorvos szerint a kellemetlen érzés és a reflux kezelhető.
A gyomorégés maga nem más, mint egy kellemetlen, égő érzés a mellkasban, a szegycsont mögött, amely jellemzően hullámokban érkezik. Az is előfordulhat, hogy a fájdalom a nyakat, a torkot és az állkapcsot is érinti. Ez a jelenség a reflux nevű betegség egyik jellegzetes tünete lehet.


A savlekötők preventív hatásúak is


Az amerikai kutatók Boston környékén 631 daganatos beteget vontak be a vizsgálatokba, közülük 468-an torokrákkal, 163-an hangszáldaganattal küzdöttek. Kontrollcsoportnak 1234 önkéntest vontak be, akiknek semmiféle daganatos betegségük nem volt. Valamennyiükkel kérdőívet töltettek ki, amelyben rákérdeztek a gyomorégéssel kapcsolatos tapasztalataikra, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikra, a családban előforduló daganatos betegségekre és bizonyos szociodemográfiai adatokra.

Ismervén a HPV vírus, és néhány nyak-, fejdaganat közti összefüggést, a kutatók vértesztekkel is analizálták, megtalálható-e a résztvevők szervezetében ez a vírus. Az eredményekből kiderült, hogy a gyomorégés (vagyis a hátterében álló reflux) 78 százalékkal megnöveli a nem dohányzó és nem alkoholizáló betegeknél a torok- és hangszáldaganat rizikóját.


Ugyanakkor a szakemberek azt is megállapították, hogy a savlekötők 41 százalékkal csökkentették a daganatok kialakulásának esélyét. (A savlekötőkre vonatkozó megállapítás független volt a dohányzástól, az alkoholfogyasztástól, a HPV státusztól, ugyanakkor a preventív hatás klinikai igazolásához még további vizsgálatok is szükségesek.)


A reflux kezelhető

-A gyomorégés egyik fajtája, az éjszakai saváttörésnek nevezett jelenség egyrészt zavarja az alvást, másrészt a savas visszafolyás veszélye lehet, hogy a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jut, és visszatérő tüdőgyulladást és hörghurutot okoz. A krónikus köhögés, torokfájás és -gyulladás mögött is rejtőzhet a reflux- ismerteti dr. Mármarosi István gasztroenterológus főorvos.

- Fontos tudni, hogy az életmódbeli szabályok betartásával - például gyakori, kevesebb evés, dohányzás, irritáló ételek elhagyása - és orvosi segítséggel jól karbantartható a reflux. A kezelés már csak azért is elengedhetetlen, mert a kezelten betegség rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz is vezethet. A leggyakoribb szövődmény mégis a nyelőcsőgyulladás vagy - fekély. A legfontosabb, hogy már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is forduljunk orvoshoz, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen!

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás